Aikavaellus

Sovellus jolla matkaat ajassa

Ajassa voi matkustaa.

Tässä ja nyt.


Idea

Kävele.

Tunne aikakadet jaloissasi, kun metrit muuttuvat miljooniksi vuosiksi.

Opi.

Milloin syntyivät ensimmäiset ihmiset? Entä elämä? Aurinkokunta? Maa? Maailmankaikkeus?

Koe.

Uppoudu aivan kaiken kehityksen tarinaan.


Mobiilisovellus

Perusidea

Sinä kävelet. Samalla sovellus kääntää matkan ajaksi ja kertoo merkittävistä tapahtumista.

Reitit

Valitse valmis vaellusreitti tai lähde kävelemään vaikka suoraan kotiovelta haluamaasi suuntaan.

UUTTA: Sovelluksen demoversio on saatavilla!

Vaatimukset: Android 6.0 tai uudempi, 100 MB tilaa

↑ Alkuun ↑


Yleiskatsaus

Ulkoilu on hyödyllistä. Samoin oppiminen. Aikavaelluksen avulla nuo voi myös yhdistää!

Aikavaellus-sovellus kertoo käyttäjälle maailman suurimman tarinan: elämän, maapallon ja koko maailmankaikkeuden kehitystarinan.

Kuulostaako ehkä vaikealta tai jopa käsittämättömältä? No, ei se kuitenkaan ole.

Sovellus kertoo tarinansa pienissä paloissa kävelyn edetessä. Näin saat aikaa pohtia asioita rauhassa ennen seuraavalle etapille etenemistä.

Sovellus muuttaa kuljetun matkan ajaksi. Demoversiossa jokainen metri vie vaeltajan 10 miljoonaa vuotta eteenpäin. Koska universumi on 13,8 miljardia vuotta vanha, demovaelluksen pituus on aina 1,38 kilometrin pituinen.

Matkan aikana sovellus näyttää tietoja 25 aikapisteessä. Ne käsittelevät tärkeitä tapahtumia tai mielenkiintoisia yksityiskohtia jotka liittyvät kyseiseen aikaan. Yhdessä ne kuvaavat mielenkiintoisen kehitystarinan, aina alkuräjähdyksestä ihmisen syntyyn.

↑ Alkuun ↑


Valmiit reitit

Sovelluksen avulla voit aikavaeltaa missä haluat. Parhaimman tarkkuuden saat kuitenkin suunnitellulla reitillä. Demoversion reitit sijaitsevat rauhallisissa paikoissa suurten suomalaiskaupunkien liepeillä.

Oulu-Kuivasjärvi: Metsäinen reitti kiertää kasvitieteellisen puutarhan. Alkaa Normaalikoululta, päättyy entisen eläintarhan sisäänkäynnin kohdalle.

Tampere-Tohloppi: Metsäinen reitti Tohlopinjärven länsirannalla. Alkaa Tohlopinrantapolun pohjoispäädystä, päättyy Seita-patsaalle Kohmankaarella.

Vantaa-Heureka: Keravanjoen rantaa myötäilevä reitti. Alkaa Kaislarinteen ja Kaislatien risteyksestä, päättyy tiedekeskus Heurekan sisäänkäynnille.

Turku-keskusta: Monien kulttuurikohteiden kautta kiemurteleva reitti keskustan lähellä. Alkaa Auransillan pohjoispäädystä, päättyy Vartiovuorenmäen näköalapaikalle. Huomaathan että reitillä täytyy nousta portaita.

Kaarina-Tuorla: Tuorlan observatorion kiertävä reitti. Alkaa Väisäläntien tunnelilta, kulkee metsäpolkuja ja hiekkateitä pitkin. Päättyy lähes lähtöpaikalle. Reitillä myös sovellusta tukeva kyltitys. Polkuosuudet eivät ole esteettömiä.

↑ Alkuun ↑


Käyttöohjeet

1/4 – Perusteet

Kuva: Rajesh Pamnan

Sovelluksen käyttö on yksinkertaista:

  • Käynnistä sovellus.
  • Valitse haluamasi navigointityyli ja/tai reitti.
  • Kävele ja pidä sovellusta silmällä.

2/4 – Käyttö

  1. Pääalueella näkyy kartta. Nykyinen sijaintisi osoitetaan sinisellä pisteellä. Voit zoomata (nipistämällä), kääntää (oikea-vasen), ja kallistaa näkymää (ylös-alas). Huom: Kartta näkyy vain jos GPS on päällä.
  2. Matka-alueella näkyy kaksi asiaa: kävelty matka vasemmalla ja oikealla etäisyys seraavaan aikapisteeseen.
  3. Aika-alueella osoitetaan kuinka pitkälle olet jo päässyt (pinkit pisteet) ja paljonko nykyhetkeen vielä kestää (harmaat pisteet). Tämänhetkinen sijaintisi on merkitty sinisellä pisteellä. Numerot osoittavat miljoonia vuosia ennen nykyaikaa. Alkuräjähdys on ruudun alalaidassa.

Huom: Muista pitää silmällä etäisyyttä seuraavaan aikapisteeseen! Siellä ruudulle aukeaa infoikkuna ilman eri ilmoitusta.

Valikosta voit määrittää navigointityylin, kieliasetukset ja kulkemasi reitin. Valikko aukeaa sinisestä ympyrästä (ylävas.) ja sulkeutuu painamalla sitä uudelleen (yläoik.).

Voit vaihtaa sovelluksen kieltä milloin vain – myös kesken reitin tai infoikkunan ollessa näkyvillä.

3/4 – Navigointi

  1. Etäisyys askelmittarilla: Kuljettu matka arvioidaan laitteesi liikkeestä. Toimii myös sisätiloissa. Jos GPS on pois päältä, tämän vaihtoehdon käyttö vähentää akun kulutusta, mutta matkan mittaus ei kuitenkaan ole yhtä tarkkaa.
  2. Etäisyys GPS:n avulla: Määrittää kuljetun matkan paikannussatelliittien signaaleista. Riippuen laitteesi asetuksista tässä voidaan käyttää myös wifi- ja gsm-verkkoja. Paikannus on tarkka, kunhan lähellä ei ole signaalia blokkaavia esteitä.
  3. Karttapisteiden avulla kulku. Käyttää valmiiksi talletettuja reittejä ja GPS-paikannettua sijaintia. Tämä on tarkin ja informatiivisin tapa käydä Aikavaelluksella. Huom: Paina haluamaasi reittiä vasta tämän navigointikeinon valittuasi.

Huom: Jos vaihdat navigointityyppiä kesken matkan, Aikavaelluksesi alkaa alusta.

4/4 – Aikapisteet

Kun saavut aikapisteelle, sovellus avaa ruudulle pop-up -ikkunan.

Demoversiossa ikkunassa on vain kuva ja hieman tekstiä. Kuvaa klikkaamalla se avautuu koko ruudun kokoiseksi.

↑ Alkuun ↑


Sovelluksen lataus

Huom! Aikavaellus-sovellus on tällä hetkellä demovaiheessa, joten sitä ei voi ladata Google Playn tai Apple Storen kautta. Ohjelma löytyy siksi alla olevien linkkien takaa!

Android-laite

Vaatimukset: Android 6.0 tai uudempi, ~100 MB tilaa.

Kuva: Francesca Cattaneo

Ohjeet: Talleta apk-muotoinen asennustiedosto painamalla ylläolevasta napista. Avaa tiedosto asentaaksesi sovelluksen. Käynnistä ohjelma ja seuraa käyttöohjetta (yllä).

Huom: Jotta asennus onnistuu, sinun täytyy sallia “tuntemattomista lähteistä” asentaminen. Jos asennuksen aluksi tulee tällainen (tai vastaava) pyyntö, toimi ohjeiden mukaan. Toimenpiteet vaihtelevat laitteesta toiseen.

Applen laite

Vaatimus: iOs 9.0 tai uudempi.

Voimme tarjota Apple-versiota tällä haavaa vain rajatulle määrälle käyttäjiä. Tämä johtuu Applen laitteistojen hallinnasta. Otathan meihin yhteyttä jos haluat käyttää tätä versiota.

↑ Alkuun ↑


Tietoa meistä

Aikavaellus-mobiilisovellus on kehitetty Aikavaellus ry:lle pelistudio Ludocraftin toimesta. Demoversion rahoitti Turun yliopistosäätiö.

Aikavaellus ry on tieteen kansantajuistamiseen omistautunut yhdistys. Jäsenemme ovat ammattitutkijoita ja -opettajia, joiden tavoite on havainnollistaa yleisölle vaikeiksi koettuja tieteen löytöjä. Osaamisemme kattaa monia luonnontieteitä, kuten kosmologiaa, tähtitiedettä, planeettojen geologiaa, astrobiologiaa ja biologiaa.

Oululaisen Ludocraftin innokkaat pelinkehittäjät yhdistävät pelit ja leikit monilla eri tasoilla – aina suurista EU-projekteista kaupallisiin tuotteisiin.

↑ Alkuun ↑


Lähetä viesti

↑ Alkuun ↑


Usein kysytyt kysymykset

1. Yleistä

Miksi lähtisin Aikavaellukselle?

Aikavaellus on hauska tapa havainnollistaa ajan kulkua. Sen avulla kokee ja ymmärtääkin käsittämättömän suurten lukujen ja pitkien ajanjaksojen merkityksiä.

Entä jos olen huono luonnontieteissä?

Älä huoli. Aikavaellus on tarkoitettu kaikille, eikä pohjatietoja juuri tarvita.

Kuka sovelluksen takana on?

Aikavaellus-mobiilisovellus on tehty Suomessa ja suunniteltu pääasiallisesti suomalaiseen käyttöön. Se on suunnitteltu turkulaisessa Aikavaellus-yhdistyksesysä ja tehty oululaisessa LudoCraft-pelifirmassa.

Onko ohjelmasta saatavilla muita kieliversioita?

Demoversiossa on kaksi kielivaihtoehtoa, suomi ja englanti. Vaihtaminen onnistuu milloin vain.

Entä ohjelman täysversio?

Sovelluksen täysversiossa on paljon demoa enemmän ominaisuuksia, sekä parempi käyttöliittymä. Jos haikailet jotain tiettyä ominaisuutta, lähetä meille viesti.


2. Aikajana ja aikapisteet

Voiko matkan ja ajan suhdetta vaihtaa?

Demoversiossa ikävä kyllä ei: siinä on fiksattu skaala, jossa 1 metri vastaa 10 miljoonaa vuotta. Täysversioon muunto-ominaisuus on kyllä tulossa.

Voinko aloittaa Aikavaelluksen alkuräjähdystä myöhemmin?

Demoversiossa ei – siinä ajan pituus on fiksattu maksimimittaan. Ehdotettu ominaisuus tulee kyllä sovelluksen täysversioon

Voinko tarkastella jo ohittamiani aikapisteitä uudelleen?

Demoversiossa tämä ei ole mahdollista. Ehdotettu ominaisuus tulee sovelluksen täysversioon.

Voinko kulkea ajassa taaksepäin?

Demoversiossa tämä ei ole mahdollista. Ehdotettu ominaisuus tulee sovelluksen täysversioon.

Voinko selata aikapisteitä ilman kävelyä?

Sovelluksen idea on linkittää ajan kulku fyysiseen toimintaan. Oletusarvoisesti se on kävelyä.

On kuitenkin olemassa keino vaihtaa fyysinen toiminta toiseksi. Johonkin sellaiseen, jota voi tehdä myös vaikkapa istualtaan. Valitse ensin navigointikeinoksi “askelmittari”. Sitten heiluta laitettasi kädessäsi samaan tapaan kuin jos kävelisit ja laite olisi taskussasi tai roikkuisi kaulanarusta.


3. Vianetsintä

Sijaintini poukkoilee sinne tänne

GPS-signaali lienee heikko. Mene paikkaan jossa näet taivaan mahdollisimman laajasti. Tarkkuutta voi parantaa käyttämällä paikannukseen myös wifi- ja gsm-verkkoja.

Kartta ei lataudu

Varmista että laitteesi GPS on päällä. Käynnistä sovellus uudelleen.

GPS ei toimi

Varmista että laitteessasi on GPS-ominaisuus ja että se on päällä. Salli Aikavaellus-sovellukselle pääsy GPS-dataan. Varmista että laite “näkee” taivaan mahdollisimman laajalti. Mene ulos ja pois seinien, kallioseinämien, yms. esteiden luota. Odota.

Askelmittari ei toimi

Varmista, että laitteessasi on askelmittaria tukeva ominaisuus. Useimmissa moderneissa älypuhelimissa on sisäänrakennettuna liikkeen tunnistimet.


4. Tunnetut bugit

Useiden aikapisteiden ohittaminen

Aikavaeltaja voi vahingossa ohittaa kaksi tai useampiakin aikapistettä huomaamattaan. Näin automaattisesti aukeavat infoikkunat jäävät sulkematta aikapisteiden välillä. Kun niitä lopulta katsotaan, saattaa sovellus hypätä joidenkin ikkunoiden yli.

Kuvat eivät näy

Joskus aikapisteen infoikkuna aukeaa mutta ilman kuvaa. Kuvat latautuvat vaihtamalla kielen toiseksi ja takaisin. Muista olla sulkematta ikkunaa.

↑ Alkuun ↑


Copyright Aikavaellus ry 2019 – Kaikki oikeudet pidätetään


Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: